Azon vendégeinknek, akik aktív pihenésre vágynak, összeállítottunk egy kis csokrot a természet megannyi kincseiből 

 

Magyarországi nyaralás, telelés esetén, az aktív és passzív pihenni vágyók körében is szerencsére, nagy népszerűségnek örvend a Mátra. Nem véletlen, hiszen a területen meredek hegyoldalak, lankás leejtők, apró, csodaszép források, néhol tavak és rengeteg tölgy, bükk és fenyőerdő teszi káprázatossá a környéket. A Mátra sokak szerint Magyarország legszebb vidéke, ezért összeszedtük a Mátra legszebb látnivalóit, és túraútvonalait.

A Mátrában egymást érik a látnivalók és a szabadidős lehetőségek. Itt található az ország legmagasabb pontja a Kékes, ettől nem messze van a legmagasabban fekvő település Mátraszentistván. Ráadásul mind a Kékesen, mind pedig Mátraszentistvánon van már sípálya. A Mátrán keresztül halad át a Kéktúra több szakasza is. De ezen kívül is rengeteg szemkápráztató csoda vár, többek között az Ilona völgy és vízesés, Ágasvár, a Galyatető kilátó és még sok más.


Forrás: Index - Mátra videó

 

Kékes és Kékestető

A Mátrában található a magyarországi 100 legmagasabb csúcsnak több mint a negyede. Nem meglepő tehát, hogy Magyarország legmagasabb pontja a Kékes is itt alakult ki. A Kékes a maga 1014-méterével évente több ezreket csalogat egy kis erdei túrázásra vagy pusztán a hegycsúcsról elterülő panorámájával. Ha a Mátrába látogatsz, a Kékest mindenképpen érdemes felkeresni. A hegycsúcs autóval és tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető. As csúcson található egy tévétorony, ahonnan körpanorámás kávézóból lehet csodálni a tájat. Illetve, több erdei útvonal vagy nehezebb túraútvonal is indul innen, többek között az Országos Kéktúra 21-es szakasza.Ha a Kékes körül túrázol, akkor érdemes még a piros jelzésű útvonalon is elbarangolni a Mátra délebbi részébe, mivel itt egy kis kitérővel eljuthatsz a 960 méter magasan fekvő Disznó kúthoz, ami Magyarország legmagasabban fakadó forrása. 

   

Forrás: trekhunt.com

 Ágasvár

Ágasvár a Nyugati-Mátra egyik leglátványosabb pontja, ahol korábban vár állt, aminek mára azonban alig maradt nyoma. A várat még a 12. században építették és védelmi szempontból fontos funkciót töltött be a középkorban. A vár 788 méteren helyezkedik el, ahonnan tovább haladhatsz a Mátra-bércen keresztül a Nyugati-Mátra legszélső pontjáig. Ágasvár a Montem Vendégháztól is könnyen megközelíthető. A vélemények alapján ez a Mátra egyik leglátványosabb túrája. Mátraszentistvánról indulva, a Vörös-kő kilátón át, fel Ágasvárig, majd pedig a Csörgő-patak völgyében visszaereszkedve, nagyjából 4-5 óra alatt teljesíthető az út. Ágasváron találoható a Mátra egyik legnépszerűbb természetes kilátópontja.

 

    

Forrás: trekhunt.com

 

Sás tó
Közép-Mátrában található Magyarország legmagasabban fekvő tava, a Sás tó. A tó a Kékestől nem messze, déli irányba, 510 méteren fekszik. A mesterséges tó körül egy egész kis üdülőfalu alakult ki.

 

Forrás: trekhunt.com

 

Ilona völgyi vízesés
A Kékestől nem messze, akár erdei úton is megközelíthető az Ilona völgyi vízesés. Ez a vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbséggel rendelkező természetes zuhataga. Az Ilona patak vize a Mátra kőtengerei között csobog végig az Ilona völgyben, majd pedig 10 méter magasból zúdul le.

Magasság: 10 m
Kiinduló pont: Szent István kút
Időtartam: 1 - 2 óra
Túratáv: 2 km

A Kékestől indulva bükkerdőkön és tereplépcsőkön keresztül, hatalmas sziklafalak mellett elhaladva, a Kéktúra jelzést követve, majd pedig a zöld útra letérve, pár óra alatt el lehet jutni a vízesésig. Autóval pedig Parádfürdő utáni, Szent István kútig érdemes menni, ahonnan egy könnyed, 2 km hosszú útvonalon lehet eljutni a vízesésig.

  

Forrás: trekhunt.com

 

Tarjánka szurdok
A Tarjánka szurdok azon kevés magyarországi kirándulóhelyek egyike, amit vízfolyás vájt, és jelenleg látogatható kirándulóhely. Ezért, ha a Mátrában járnak és szeretnének az erdei sétáknál és útvonalaknál valamivel izgalmasabbat, akkor ezt mindenképpen érdemes választani. A Tarjánka-szurdok Markaz és Domoszló között húzódik és mindössze 750 méter hosszú. Azonban a szurdokon való átjutás egy életre szóló élmény mindenki számára. A terület látogatása csak szervezett keretek között lehetséges, mivel a szurdok tájvédelmi értéke hatalmas, és ráadásul a szurdokban való közlekedés balesetveszélyes.

A túrákat a Bükki Nemzeti Park szervezi, amiknek az időpontjáról itt tudnak tájékozódni és időpontot foglalni.

 

Galyatető
Galya-tető és Galyatető nem összekeverendő! A Galya-tető Magyarország harmadik legmagasabb csúcsa a maga 964 méterével. Galyatető pedig a csúcstól nem messze kialakult településnek a neve. Galya tetőtől nem messze található a Galyatetői Túristacentrum és kilátó. Galyatető csúcs 964 m.

     

Forrás: trekhunt.com 

 

Károlyi kastély és Parádsasvári üveggyár
A Mátra északi részében barangolva már nem csak természeti csodákat nézve ámulhatsz, hanem hatalmas kastélyok, múzeumok és még üveggyár is található itt. Parádsasvár és Parádfürdő nagyon népszerű megálló a Mátrába látogatók körében. A 19. századi Károly kastélyt luxus szállodává alakították. Ettől nem messze pedig a Parádi Üvegmanufaktúra látogatható, ahol kézzel készült üvegtermékeket készítenek. Ráadásul, aki odalátogat, az kipróbálhatja milyen az üvegfújás és a végén akár még egy saját pohárral is lehet távozni.

 

Mátrai Ásványház és Múzeum
Galya-tetőtől nem messze, közvetlenül a Mátraszentistváni sípark alatt van található a Mátrai ásványház és múzeum. A hely különlegessége, hogy nem csak kiállításon lehet megtekinteni az ásványokat és kőzeteket, hanem tartozik hozzá egy ásványcsiszoló műhely is. Itt kipróbálható, hogyan kell az aranyat mosni, kettévágható a saját választott ásványunk vagy akár meg is csiszolható.

Ezen felül pedig olyan programokon lehet részt venni, mint:

Ásvány bemutató
Csiszoló műhely
Aranymosás
Kincs keresés
Ásványgyűjtő túrák
A műhelyre érdemes előzetesen időpontot foglalni. Az ár pedig a kincs, tehát az ásványok méretétől függ. További információ: www.matraasvany.hu

 

Csórréti-víztározó

Az ország legmagasabban fekvő víztározója. A tározó 534 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a Mátrában, Mátraháza település külterületén, és Bagolyirtás, Fallóskút, Galyatető, Mátraháza, Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló községek vízellátását szolgálja. 

 

Forrás: Horváth Csaba

 

Kilátók a Mátrában
Ahol sok a hegy, ott sok a kilátó is, és a Mátrában ez igaz is. A hegységben összesen 11 kilátót található, amelyek listája a következő:

Sástói kilátó
Saskő
Ágasvár
Világos hegy
Cseplye tető
Gortva Jójárt kilátó
Kékestető, Tv torony kilátó
Hanák kilátó
Muzsla kilátó
Galya kilátó
Vörös kő kilátó

    

Forrás: Wikipédia

Várak a Mátrában
A Mátrában összesen 4 várat található, amelyekből kettő már csak rom formájában mutatja magát, viszont a Siroki és a Kisnánai várak jobb állapotban vannak.

Markazi vár
Benevár
Siroki vár
Kisnánai vár

    

Forrás: trekhunt.com

 

Mátravasút
A Gyöngyös és Mátrafüred, valamint a Gyöngyös és Szalajkaház között közlekedő "kisvonat" a 20.század elejében épült, és azóta szerez örömet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

További információ: www.kisvasut.hu

  

A cikk szövegének és képeinek a forrása a www.trekhunt.com honlap.